Pierogi z boczkiem i twarogiem

Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy (jeśli chcemy uzyskać żółty kolor pierogów)

Farsz:

  • 400 g boczku wędzonego
  • 270 g białego sera półtłustego
  • łyżka śmietany 18%
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, dodajemy boczek z cebulą i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na trzy części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem – wychodzi ładny wzorek :)) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekane sakiewki z kurczaka – prosty przepis na obiad

Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…

21 godzin ago

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

5 dni ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

1 tydzień ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

1 tydzień ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

2 tygodnie ago

Delikatne placuszki z borówkami – szybki i prosty przepis

Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…

2 tygodnie ago