Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, dodajemy boczek z cebulą i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na trzy części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem – wychodzi ładny wzorek :)) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową.
Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…
Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…