Danie wigilijne, u mnie podajemy je zamiast bardziej znanej kapusty z grochem.

Składniki:

  • mała główka kapusty
  • 250 g fasoli Jaś lub drobniejszej
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok 3/4 szklanki wody z gotowania fasoli. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 1/3 fasoli rozgniatamy widelcem na papkę. Fasolę, rozgniecioną i całą, dodajemy do kapusty z przecierem i cebulą. Przyprawiamy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago