Potrawa trochę pracochłonna, ale za to pyszna i bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilak łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy w maszynce na średnich oczkach albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto.
Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie.
Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…