Potrawa trochę pracochłonna, ale za to pyszna i bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką.

Składniki:

Ciasto:

    • 1 kg ziemniaków
    • jajko
    • szklanka mąki pszennej
    • pół szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 szczypty soli

Farsz:

  • 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową)
  • cebula
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • parę łyżek wywaru z mięsa

Przygotowanie
Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, dodajemy kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i zagotowujemy. Mięso gotujemy do miękkości, zbierając powstałe szumowiny i ewentualnie uzupełniając wodę, aby mięso było cały czas zakryte. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.
Mięso z cebulą mielimy na średnich oczkach albo blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, kilak łyżek wywaru i mieszamy.
Ciasto: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia, następnie mielimy w maszynce na średnich oczkach albo przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich jajko, mąki i sól. Zagniatamy jednolite ciasto.
Z ciasta odrywamy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy dokładnie.
Surowe kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy około 2 – 3 minut od wypłynięcia i odcedzamy.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago