Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Składniki:
- 6 białych kiełbas surowych
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz, papryka ostra, majeranek oregano
- 400 g pieczarek
- 200 g śmietany 30% lub 36%
Przygotowanie
Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 50 min (jeśli mamy już ugotowaną białą kiełbasę, ten krok pomijamy). Cebulę siekamy w piórka, pieczarki kroimy w plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy przez chwilę. Z naczynia żaroodpornego w którym piekła się kiełbasa odlewamy tłuszcz, a na kiełbasie rozsmarowujemy sos pieczarkowy. Zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut bez przykrycia.
Zostaw odpowiedź