Przepis na lekki barszcz ukraiński z młodych warzyw. Idealny na letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal.
Składniki (na ok 6 porcji zupy):
Przygotowanie
Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy warzywa i ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany koperek, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…