Przepis na smaczne danie obiadowe czyli kurczaka pieczonego w piekarniku z kiszoną kapustą.
Składniki:
Przygotowanie
Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni, aż z pieczarek odparuje woda.
Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, odciskamy, kroimy i dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Na niej układamy kurczaka.
Pieczemy około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…