Makaron z fasolką szparagową i pesto z jarmużu

Pyszne danie obiadowe, które można również wziąć do pracy czy szkoły, gdyż smakuje fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • ok 250 g makaronu rigatoni, penne lub innego ulubionego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • ok 100 g jarmużu
  • 50 g słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól himalajska, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg instrukcji na opakowaniu. Fasolkę gotujemy również osolonej wodzie do miękkości.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Jarmuż płuczemy i odrywamy twarde łodyżki. Wkładamy go do pojemnika rozdrabniacza. Dodajemy obrany czosnek, słonecznik, oliwę, po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko miksujemy na papkę. Jeśli pesto wyszło zbyt gęste można dodać więcej oliwy lub trochę zimnej wody.
Makaron i fasolkę przekładamy do jednego naczynia, dodajemy pesto i przekrojone na pół pomidory. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie i fasolce.

pesto_fasolka

Print Friendly, PDF & Email