Składniki:
Przygotowanie
Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Brukselkę, jeśli mamy duże główki, dzielimy na połówki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i por kroimy w piórka, paprykę w paski, cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, aby lekko zmiękły, ale nie były rozpadające się. Do podsmażonych warzyw dodajemy brukselkę, makaron, śmietanę i połowę sera żółtego startego na tarce. Całość przyprawiamy i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i zapiekamy około 20 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy szczypiorkiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…