Prosty przepis na pączuszki, które zrobimy w 15 minut. Zrobiłam z dość nietypowymi składnikami, gdyż do środka dodałam suszoną żurawinę i imbir, dzięki czemu nie były zbyt słodkie i miały w sobie nutę pikanterii. Z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków.
Składniki:
Przygotowanie
Do rondla wlewamy ok pół litra oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto.
Żurawinę drobno siekamy. Do miski wlewamy śmietanę lub jogurt, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz żurawinę i imbir. Mieszam dokładnie, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo, aby mogły się swobodnie obracać. Smażymy je, od czasu do czasu obracając, aż z obu stron uzyskają złocisto-brązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…