Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem

Szybka, bezmięsna zapiekanka z ryżem i warzywami.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • cebula
  • marchew
  • puszka kukurydzy
  • ok 200 g szpinaku mrożonego
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka lub 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchew podsmażamy, następnie dodajemy szpinak. Kiedy szpinak się odmrozi, dodajemy śmietanę i dusimy przez chwilę. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i kukurydzę. Mieszamy dokładnie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem lub wylewamy na niego roztrzepane jajka. Całość zapiekamy około 20 min w temp 180 C.

Print Friendly, PDF & Email