Mączne

Obiad na szybko – placuszki z szynką i papryką

Jeśli nie macie czasu na gotowanie i szukacie przepisu na obiad na szybko, proponuję pyszne placuszki z szynką, papryką i serem żółtym. Nie wymagają one wielu składników, ani nakładu pracy.

Kiedy ostatnio mąż zadzwonił, że udało mu się wcześniej wyrwać z pracy i za pół godziny będzie w domu, otworzyłam lodówkę, nie bardzo mając pomysł, co można zrobić na szybko na obiad. Zobaczyłam kawałek sera, szynkę i paprykę. Najpierw pomyślałam o tostach, ale ponieważ pieczywa też nie miałam zbyt wiele, padło na placuszki z szynką i serem.

Wyszły bardzo smaczne i zaskakująco syte – udało mi się wcisnąć tylko dwa. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym (majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz), ale każdy inny sos też by do nich pasował, można je również podać z surówką albo piklami.

Zamiast szynki, papryki i sera żółtego, można dodać inne składniki, np. kukurydzę, oliwki, cebula, ppomidory czy groszek konserwowy – panuje tu pełna dowolność. Takie placki to świetny sposób na wykorzystanie tego, co zalega nam w lodówce.

Składniki (na ok 6 placuszków):

  • ok 150 g szynki
  • mała czerwona papryka
  • 100 g żółtego sera
  • szklanka mąki pszennej (może być równie dobrze żytnia, kukurydziana lub inna ulubiona)
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Mąkę, proszek do pieczenia, otręby, jajko, wodę i mleko łączymy ze sobą, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ale gęstsze niż to na naleśniki. Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. W tym czasie szynkę i paprykę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce. Następnie do ciasta dodajemy szynkę ser, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką na na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Obiad na szybko
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago