Kotlety mielone w sosie musztardowym
Przepis na pieczarkowe kotlety mielone w sosie musztardowym. Pysznie smakują z ziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło.
Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, wymieszaną ze śmietaną, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Sosem polewamy kotlety.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…