Pulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.
Składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- łyżka posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
Ponadto:
- 2 szklanki suchego ryżu
- średniej wielkości marchew
- 150 g sera żółtego
- ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżeczki musztardy
- kurkuma, pieprz, sól
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki.
Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki.
Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami.
Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Zostaw odpowiedź