Ciasta i desery

Kolorowe ptasie mleczko

Kolorowe ptasie mleczko to niewymagający wiele pracy i mało skomplikowany deser, który każdemu wyjdzie i do tego jest bardzo pyszny. Co prawda trzeba przypilnować, aby poszczególne warstwy wylewać w odpowiednim czasie, ale jest to jedyna niedogodność przy przygotowaniu.

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%)
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 3 szklanki wody (180 ml)
  • 2 paczki herbatników po 100 g

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki śmietany (u mnie 30%)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka cukru
  • pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie

Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na dno układamy herbatniki, następnie wylewamy jeden kolor masy, wygładzamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wylewamy kolejny kolor i znowu odstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy z trzecią warstwą.

Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Kiedy polewa będzie zimna, a trzecia warstwa na deserze dobrze zastygnie, wylewamy polewę na ptasie mleczko.

Kolorowe ptasie mleczko
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago