Mini pączki bananowe
Mini pączki bananowe to błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę, idealną na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie 🙂
Do rondla wlewamy około pół litra oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo, aby mogły się swobodnie obracać. Smażymy je, od czasu do czasu obracając, aż z obu stron uzyskają złocisto-brązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…