Ciasta i desery

Mini pączki bananowe w 15 minut

Mini pączki bananowe to błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę, idealną na zbliżający się wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie 🙂

Składniki:

  • 150 g śmietany 12%
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie, ja nie dawałam)
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Do rondla wlewamy około pół litra oleju, włączamy grzanie, aby był gorący kiedy zaczniemy smażyć pączki. W tym czasie robimy ciasto.
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta.
Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję ciasta i kładziemy prosto na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smażymy kilka pączków, nie za dużo, aby mogły się swobodnie obracać. Smażymy je, od czasu do czasu obracając, aż z obu stron uzyskają złocisto-brązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu odsączamy je na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.

Mini pączki bananowe
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago