Młoda kapusta na gęsto
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażką to proste, niewyszukane danie, które przygotowuję co roku w sezonie letnim. Kapusta jest delikatna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Pysznie smakuje również z pajdą świeżego pieczywa posmarowanego masłem.
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, ocet, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę wlewamy do kapusty. Dodajemy również posiekany koperek. Ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut, aż kapusta zgęstnieje.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…