Wegetariańskie

Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański)

Pasztet jaglany z pieczarkami to wyjątkowo delikatne, aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które zasmakuje nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest bardzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów. Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam!

Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto jest produktem zasadowym, a ponieważ codzienna dieta człowieka jest kwasotwórcza, pomaga w przywróceniu optymalnego pH dla organizmu.

Pasztet swój żółty kolor zawdzięcza kurkumie, która również jest źródłem zdrowa, gdyż jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Ma także działanie odchudzające, gdyż przyspiesza trawienie, wspomaga metabolizm i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 ml oleju
  • około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna)
  • sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma

Przygotowanie

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, można ją nawet pogotować trochę dłużej, aby była bardziej klejąca. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy ostudzoną kaszę jaglaną z cebulą, pieczarkami, mąką, olejem sosem sojowym, pomidorami i przyprawami. Masę przekładamy do keksówki. Wygładzamy wierzch. Pasztet wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy kiedy już wystygnie, aby się nie rozsypywał.

pasztet jaglany z pieczarkami
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago