Sałatki i surówki

Surówka z kapusty w kilka minut – na grilla

Surówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją dosłownie w parę chwil. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z wody. Kapusta będzie dzięki temu bardziej miękka.

Surówka jest bardzo zdrowa i lekka, także nawet będąc na diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie, jej smak można wzbogacić łyżką majonezu.

 

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska)
  • 2 pomidory
  • cebula czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypior drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy ocet, olej i cukier. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie.

Surówka z kapusty

Kilka słów o kapuście

Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy: zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, oraz nieco mniej sodu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi i siarki. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny, a także przeciwdziała anemii. Sok z kapusty jest idealnym panaceum np. na kaca i znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn. Już w starożytności była ceniona ze względu na swe lecznicze właściwości.

-> Zobacz inne przepisy z kapustą <-

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago