Dania główne

Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad

Schab pieczony w ketchupie z dodatkiem cebuli to bardzo proste danie, które świetnie urozmaici nasze codzienne obiady. Schab tak przygotowany jest kruchy, mięciutki i soczysty, o wyrazistym i aromatycznym smaku – wręcz rozpływa się w ustach.

W ten sposób można przygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Polecam pyszną Surówkę z kapusty Coleslaw, świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami.

Gorąco polecam, schab pieczony w ketchupie jest naprawdę bardzo pyszny i idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci na stanie w kuchni przy garach, gdyż robi się go błyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik.

 

Składniki na schab pieczony w ketchupie:

  • około 600 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki ketchupu (dałam pikantny)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry i lekko rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą marynatę. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1h 20 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia). Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min bez przykrycia.

Schab pieczony w ketchupie

 

Zobacz inne przepisy ze schabem:

Schab Zapiekany Z Pieczarkami I Cebulą

Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera

Cebulowe Roladki Schabowe

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Schab Pieczony W Rękawie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago