Dania główne

Schab pieczony w ketchupie – przepis na obiad

Schab pieczony w ketchupie z dodatkiem cebuli to bardzo proste danie, które świetnie urozmaici nasze codzienne obiady. Schab tak przygotowany jest kruchy, mięciutki i soczysty, o wyrazistym i aromatycznym smaku – wręcz rozpływa się w ustach.

W ten sposób można przygotować również inne mięso, nie tylko schab. Równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka czy łopatka. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Polecam pyszną Surówkę z kapusty Coleslaw, świetnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami.

Gorąco polecam, schab pieczony w ketchupie jest naprawdę bardzo pyszny i idealny kiedy nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci na stanie w kuchni przy garach, gdyż robi się go błyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik.

 

Składniki na schab pieczony w ketchupie:

  • około 600 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki ketchupu (dałam pikantny)
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry i lekko rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na nim układamy pokrojoną w piórka cebulę, na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą marynatę. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1h 20 minut (sprawdzamy widelcem czy jest miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia). Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min bez przykrycia.

Schab pieczony w ketchupie

 

Zobacz inne przepisy ze schabem:

Schab Zapiekany Z Pieczarkami I Cebulą

Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera

Cebulowe Roladki Schabowe

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Schab Pieczony W Rękawie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago