Dania główne

Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty

Schab w sosie koperkowym duszony z marchewką i śmietaną jest delikatny w smaku, mięciutki i soczysty. Świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie dla całej rodziny. Podałam go z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty i ogórków. Będą do niego również pasować kluski śląskie i buraczki czy sałata ze śmietaną. Danie wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe, a lubicie koperek to z pewnością taki przepis wam się spodoba.

Składniki na schab w sosie koperkowym (4 porcje):

  • ok. 600 g schabu bez kości
  • 2 łyżki smalcu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • niewielka cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, ostra papryka lub łagodna

 

Przygotowanie

Schab dzielimy na porcje. Duży kawałek przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w plastry grubości około 2 cm. Plastry lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, koperek siekamy. Na rozgrzanej patelni roztapiamy smalec. Następnie obsmażamy plastry schabu z obu stron po 2-3 minuty. W trakcie smażenia dorzucamy cebulę. Po chwili na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dorzucamy marchew i dusimy około 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę, sos sojowy oraz dorzucamy sól, pieprz i paprykę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu jeszcze przez około pół godziny, aż sos się trochę zredukuje i zgęstnieje. Na jakieś 5 minut przez końcem dorzucamy koperek.

Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty

 

Zobacz inne przepisy na schab:

Schab Duszony Z Warzywami I Boczkiem

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera

Roladki Ze Schabu W Sosie Śmietanowym

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago