Dania główne

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Schab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty.

Składniki na schab zapiekany pod beszamelem:

  • 600 g schabu bez kości
  • 150 g sera żółtego
  • średniej wielkości por
  • 2 łyżki smalcu (lub masła)
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka (220 ml)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka, gałka muszkatołowa, szczypta kurkumy (można pominąć, ale nadaje ładnego żółtego koloru potrawie)

Przygotowanie

Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Schab kroimy w niezbyt grube plastry, które rozbijamy lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez kilka minut. W rondelku rozpuszczamy smalec, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową.

Plastry schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Zobacz inne przepisy na schab z piekarnika:

Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Schab Zapiekany Z Pieczarkami I Cebulą

Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera

Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera

Schab Zapiekany Z Warzywami W Sosie Śmietanowo-Musztardowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago