Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad
Schab zapiekany pod beszamelem z serem żółtym to pyszne i niebanalne danie, które można podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnych kotletów schabowych. Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty.
Pora kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Schab kroimy w niezbyt grube plastry, które rozbijamy lekko tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron przez kilka minut. W rondelku rozpuszczamy smalec, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą i gałką muszkatołową.
Plastry schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…