Kokosowe naleśniki z serem – lekkie i puszyste
Kokosowe naleśniki z serem są idealne: lekkie, puszyste i mięciutkie. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Jeden naleśnik bez dodatków ma około 200 kcal, będzie więc świetną propozycją na lekki deser.
Krem serowy:
Do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, rozpuszczona czekolada, itp.
Przygotowujemy naleśniki. Mąki przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko, jajka, wodę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, unosząc patelnię i poruszając nią tak, aby ciasto było rozprowadzone na całym dnie. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 21 cm i nakładałam pełną chochlę ciasta. Naleśniki mają być grubsze niż takie do krokietów. Smażymy je z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Następnie układamy w stosik na talerzu.
Twaróg wraz ze skyrem mielimy blenderem na gładką masę. Jeśli nie przeszkadzają wam grudki można też twaróg rozkruszyć widelcem i wymieszać ze skyrem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę kremu serowego i składamy go na pół, w kopertę lub zwijamy w rulon. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi dodatkami lub bez.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…