Wegetariańskie

Kokosowe naleśniki z serem – lekkie i puszyste

Kokosowe naleśniki z serem są idealne: lekkie, puszyste i mięciutkie. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Jeden naleśnik bez dodatków ma około 200 kcal, będzie więc świetną propozycją na lekki deser.

 

Składniki na kokosowe naleśniki z serem (około 9 sztuk):

    • szklanka mąki pszennej (220ml)
    • szklanka mąki kokosowej
    • 2 szklanki wody gazowanej
    • 2 szklanki mleka 1,5%
    • łyżeczka cukru lub innego słodzidła
    • 2 jajka
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

 

Krem serowy:

    • 250 g twarogu chudego
    • opakowanie (150g) skyru naturalnego lub z dodatkiem owoców

 

Do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, rozpuszczona czekolada, itp.

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąki przesypujemy do miski. Dodajemy do nich mleko, jajka, wodę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, unosząc patelnię i poruszając nią tak, aby ciasto było rozprowadzone na całym dnie. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 21 cm i nakładałam pełną chochlę ciasta. Naleśniki mają być grubsze niż takie do krokietów. Smażymy je z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Następnie układamy w stosik na talerzu.

Twaróg wraz ze skyrem mielimy blenderem na gładką masę. Jeśli nie przeszkadzają wam grudki można też twaróg rozkruszyć widelcem i wymieszać ze skyrem. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę kremu serowego i składamy go na pół, w kopertę lub zwijamy w rulon. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionymi dodatkami lub bez.

Kokosowe naleśniki z serem – lekkie i puszyste

Zobacz inne przepisy na słodkie przekąski:

Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem

Rogaliki maślane z marmoladą

Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami

Ryż z jabłkami i serkiem wiejskim

Suflet serowy (262 kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago