Dania główne

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami to przepis na pyszne danie, które można podać na rodzinny obiad w sezonie wiosenno-letnim. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga wiele pracy, ale za to smakuje bardzo dobrze. Taki schab jest soczysty i mięciutki, a całe danie delikatne i aromatyczne. Schab i młoda kapusta to duet, który zawsze się sprawdzi, a w tym daniu pysznym dopełnieniem są lekko kwaskowe pomidory i pyszny sos śmietanowy. Całość polecam podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami.

Składniki na schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami (4 porcje):

  • 600 g schabu bez kości
  • pół główki młodej kapusty
  • spora cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 pomidory
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Mięso oprószamy przyprawami i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w piórka, kapustę drobno szatkujemy. Koperek siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę. Po kilku minutach dodajemy kapustę, patelnię nakrywamy pokrywką i dusimy kolejnych kilka minut. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy koperek, sól i pieprz. Całość dusimy bez przykrycia około 5 minut na średnim ogniu.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty, na niej układamy plastry schabu i nakrywamy drugą połową kapusty. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 minut.

 

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

 

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem:

Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad

Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty

Schab duszony z warzywami i boczkiem

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Schab zapiekany z pieczarkami i cebulą

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago