Wpisy sponsorowane

Jak prawidłowo podawać kawę? Praktyczne porady

Kawa towarzyszy nam w życiu podczas wielu okazji: pobudzamy się nią o poranku, a w trakcie spotkań ze znajomymi to właśnie kawa jest napojem, który proponujemy im najczęściej. Każdy z nas ma własne sposoby podawania kawy, jednak warto wiedzieć, że istnieje kilka złotych zasad, które warto stosować podczas serwowania naparu gościom. Jakie filiżanki do kawy będą najlepsze? Jak prawidłowo podawać napój? Poznaj kilka praktycznych porad.

Jakie ziarna wybrać?

Na początek trochę wiedzy o samych ziarnach kawy, co pomoże podjąć świadomą decyzję o jej wyborze. Ziarna dzielimy na dwa gatunki: robustę i arabicę. Arabica to najpopularniejszy rodzaj kawy, stanowi ponad 60% wypijanych filiżanek na świecie i często mówi się, że najlepszymi kawami są właśnie te stworzone z ziaren arabiki. Kawa ta wyróżnia się bogatym aromatem i smakiem, jest słodsza niż niż robusta, ale ze względu na trudniejszą uprawę, jej cena jest droższa niż drugi gatunek. Robusta jest bardziej gorzka niż arabika, jednak daje zdecydowanie bardziej stabilną cremę na espresso, przez co często miesza się oba te gatunki, by stworzyć idealnie gęstą piankę. Przez to, że robusta jest tańszym gatunkiem kawy wykorzystuje się ją także do kaw rozpuszczalnych.

Kiedy serwować kawę?

Przyjmując gości na dłuższą wizytę np. na obiad lub kolację, kawa powinna być podana na samym końcu, po daniu głównym. Dobrze jest dowiedzieć się, jaką kawę preferują nasi goście, by jak najlepiej wpasować się w ich gust z mocą i rodzajem naparu. Nie zapominajmy też, że podawanie filiżanek powinno rozpoczynać się od osób najstarszych i kobiet, a na samym końcu kawę otrzymać powinni gospodarze.

Jak prawidłowo podawać kawę?

Jak i w czym podawać kawę?

Filiżanki do kawy powinny charakteryzować się odpowiednim utrzymaniem temperatury napoju, przynajmniej przez kilka minut. Najlepiej sprawdzi się tu porcelana, która posiada właśnie takie właściwości, a przy okazji wygląda bardzo elegancko i szykownie. Nie zapominajmy też o mleku i specjalnym dzbanuszku, w którym powinno się je podawać. Mleko nie może być zimne, dlatego przed podaniem należy je podgrzać, by nie ochładzać dodatkowo kawy. A w jakich filiżankach podawać kawę? Poniżej wymieniamy najpopularniejsze rodzaje.

Jak podawać espresso?

Espresso, czyli najbardziej znana klasyka wśród kawa, parzona jest pod ciśnieniem i serwowana jest w niewielkich ilościach ok. 20-30 ml. Same filiżanki do kawy tego rodzaju powinny mieć około 90 ml i posiadać grube ścianki, co pozwoli na dłużej utrzymać temperaturę napoju. Nie bez znaczenia jest też kształt, najlepiej, gdy będzie cylindryczny, co pozwoli na uwalnianie się bogatego aromatu kawy.

Jak podawać cappuccino?

Najbardziej znana mleczna kawa, czyli cappuccino, podawana jest z charakterystyczną pianką ze spienionego mleka, na którym można tworzyć różne wzory. Cappuccino powstaje na bazie espresso, resztę stanowi mleko, a całość podaje się w filiżance o objętości około 200-250 ml.

Jak podawać mrożoną kawę?

Latem, zamiast tradycyjnej kawy, można podać gościom mrożoną wersję. Szklanki do tej kawy powinny być większe, o pojemności od ok. 220 ml. Do tej kawy warto podać długą łyżkę, jeśli wzbogacimy napój o na przykład bitą śmietanę czy lody.

Mamy nadzieję, że nasz przewodnik okazał się dla Ciebie praktyczny i od teraz serwowanie kawy będzie znacznie prostsze. Jeśli poszukujesz filiżanek do kawy, sprawdź ofertę Homeandpassion.com, w którym znajdziesz oryginalne porcelanowe filiżanki do kawy, co jeszcze bardziej uprzyjemni picie napoju.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago