Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia
Ciasto Pociecha Proboszcza to bardzo prosty deser składający się z masy budyniowej z nutą cappuccino, przełożonej kakaowymi herbatnikami z posypką z orzechów na wierzchu. Ciasto robi się szybko, potrzeba jedynie trochę czasu, aby budyń wystygł, zanim się go zmiksuje z masłem. W sezonie zimowym wystawiam go na balkon, żeby przyspieszyć ten proces.
Takie smaczne ciasto, podane do popołudniowej kawki, pocieszy każdego, nie tylko osobę duchowną. Pociecha Proboszcza również ładnie się prezentuje na stole, dzięki wielu warstwom herbatników.
Przygotowujemy masę budyniową. Około 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cappuccino. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąkami i proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy herbatniki, na nich rozsmarowujemy sporą łyżce masy budyniowej. Znowu układamy herbatniki i rozsmarowujemy masę, aż do wykończenia się składników. Moje ciasto ma 5 warstw herbatników. Pamiętajmy, że ostatnią warstwę powinna tworzyć masa budyniowa.
Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni i drobno posiekanymi orzechami. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…