Ciasta i desery

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

Ciasto Pociecha Proboszcza to bardzo prosty deser składający się z masy budyniowej z nutą cappuccino, przełożonej kakaowymi herbatnikami z posypką z orzechów na wierzchu. Ciasto robi się szybko, potrzeba jedynie trochę czasu, aby budyń wystygł, zanim się go zmiksuje z masłem. W sezonie zimowym wystawiam go na balkon, żeby przyspieszyć ten proces.

Takie smaczne ciasto, podane do popołudniowej kawki, pocieszy każdego, nie tylko osobę duchowną. Pociecha Proboszcza również ładnie się prezentuje na stole, dzięki wielu warstwom herbatników.

Składniki na ciasto Pociecha Proboszcza:

  • 1 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (30 g)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 60 g każdy)
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cappuccino w proszku (dałam śmietankowe)
  • 80 g orzechów włoskich
  • około 450 g herbatników kakaowych

 

Przygotowanie

Przygotowujemy masę budyniową. Około 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cappuccino. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąkami i proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy herbatniki, na nich rozsmarowujemy sporą łyżce masy budyniowej. Znowu układamy herbatniki i rozsmarowujemy masę, aż do wykończenia się składników. Moje ciasto ma 5 warstw herbatników. Pamiętajmy, że ostatnią warstwę powinna tworzyć masa budyniowa.

Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni i drobno posiekanymi orzechami. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.

Ciasto Pociecha Proboszcza – prosty przysmak bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia:

Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Stefanka z kaszy manny

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

6 dni ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

7 dni ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 tydzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

2 tygodnie ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

3 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

3 tygodnie ago