Ciasto Różowa Landrynka – prosty biszkopt z owocami, kremem i bezą
Ciasto Różowa Landrynka, które swoją nazwę zawdzięcza różowemu kolorowi kremu i frużelinie wiśniowej. Jest bardzo smaczne i wygląda efektownie. Sprawdzi się do popołudniowej kawy, ale również na różnego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Ciasto nie jest zbyt ciężkie, ani słodkie – powinno zasmakować wszystkim miłośnikom słodkości.
Biszkopt:
Składniki na krem budyniowy:
Frużelina wiśniowa:
Beza:
Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W garnku umieszczamy wiśnie, cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy. Do soku z wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Sok z mąką przelewamy do garnka i mieszamy. Przez chwilę gotujemy, aż frużelina będzie mieć konsystencję kisielu. Frużelinę rozsmarowujemy na biszkopcie (można go najpierw nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą).
Od tego kroku można zacząć ogólne przygotowywanie ciasta, gdyż budyń potrzebuje kilku godzin, aby się wystudzić. Około 300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową rozsmarowujemy na ostudzonej frużelinie wiśniowej.
Do białek (o temperaturze pokojowej) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć wsypujemy powoli cukier i miksujemy do otrzymania sztywnej, lśniącej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (28×23 cm). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Bezę pieczemy około 1h 20 minut z termoobiegiem. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie ostrożnie układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem budyniowy dobrze zastygł.
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
View Comments
Mam tylko jeden budyń 60g, czym zastąpić drugi? Czy mogę po prostu zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej?
Tak, można podwoić ilość mąki pszennej i ziemniaczanej.