Gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego
Gulasz z kurczaka, marchewki i kopru włoskiego to proste do zrobienia, pyszne i zdrowe danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Robi się go dość szybko, w około pół godziny.
Przyznaję, że fenkuł czyli koper włoski był mi do tej pory nieznany, a szkoda, bo jest bardzo smacznym warzywem, który świetnie wpasowuje się do dań z drobiu.
Można go zjadać bez żadnych dodatków lub z kawałkiem bagietki czy innego pieczywa. Jeśli chcecie, aby danie było bardziej sycące, do gulasz można zaserwować kaszę gryczaną czy jęczmienną, ryż, makaron albo gotowane ziemniaki.
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy, aż cebula będzie miękka. Obraną marchew kroimy w cienkie półplasterki. Koper włoski oczyszczamy, odcinamy mu końcówki, następnie przekrawamy na cztery części i kroimy w plasterki.
Warzywa wrzucamy na patelnię z kurczakiem i wlewamy szklankę bulionu. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z drugą szklanką bulionu i wlewamy na patelnię pod koniec gotowania. Dodajemy również sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…