Ciasta i desery

Domowe lody słony karmel – więcej nie tkniesz tych ze sklepu

Domowe lody słony karmel z mleka w proszku i śmietanki są bardzo smaczne, puszyste i kremowe. Wychodzą dość słodkie, ale lekko słona nuta idealnie to równoważy. Jeśli lubicie smak słonego karmelu, to z pewnością je pokochacie. Lody przygotujecie z kilku prostych składników, bez jajek i użycia specjalnej maszynki do lodów. Od kiedy je zrobiłam, wiem, że więcej nie będę kupować lodów w sklepie.

Domowe lody będą idealnym deserem na upalne dni, w odróżnieniu od tych ze sklepu mają prosty skład, bez żadnych zbędnych składników. Wbrew pozorom nie są wcale trudne do przygotowania. Robi się je dosłownie w 5 minut, wystarczy ubić śmietanę i wymieszać z resztą składników. Jedyna niedogodność może być taka, że trzeba poczekać kilka godzin, aż się zamrożoną, co mniej cierpliwym łasuchom może sprawić pewną trudność.

Składniki na domowe lody słony karmel (wychodzi około 1 l):

  • 1 szklanka mleka 2% (250 ml)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 330 ml śmietanki 30% (można wykorzystać taką z kartonika)
  • 200 g kajmaku (pół puszki)
  • około 1/3 łyżeczki soli

 

Przygotowanie

Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Mleko, mleko w proszku, kajmak i sól przekładamy do miski i miksujemy robotem kuchennym do uzyskania jednolitej masy.

Do masy mlecznej dodajemy bitą śmietanę i mieszamy rózgą kuchenną. Lody przekładamy do zamykanego pojemnika, który wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny.

Po pół godziny i godzinie od włożenia do lodówki lody można przemieszać, podobno są wtedy bardziej puszyste – osobiście tego nie robiłam i nie miały żadnych kryształków lodu. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika lody są twarde i trudno je nakładać, wystarczy odstawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej.

Lody można podać posypane pokruszonymi orzechami, wiórkami czekolady czy owocami.

Domowe lody słony karmel – więcej nie tkniesz tych ze sklepu

 

Zobacz przepisy na inne desery na upalne dni:

Ciasto Owocowy Obłoczek – leciutki deser idealny na upały

Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal)

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Skrzydła Ikara – owocowa pianka bez pieczenia

Jagodowa pokusa – sernik na zimno

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago