Przetwory

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli do słoików na zimę jest bardzo smaczna, łagodna w smaku i świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, kotletów czy jajka sadzonego. Świetnie więc sprawdzi się do obiadu zimową porą, kiedy ogórki są niesmaczne i można sobie jedynie pomarzyć o mizerii.

Taka mizeria do słoików jest bardzo łatwa do zrobienia, jedynie nieco czasochłonna, gdyż wszystkie warzywa trzeba pokroić. W tym przypadku z pomocą może przyjść szatkownica i przygotowanie pysznych przetworów na zimę zajmie o wiele mniej czasu.

Składniki na sałatkę z ogórków w plastrach i cebuli (5 słoików po 0,5 l):

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • garść ząbków czosnku (około 7 dużych)
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • pół szklanki octu (120 ml)
  • pół szklanki oleju

 

Przygotowanie

Ogórki myjemy dokładnie, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku drobno siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy solą. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy zalewę. Ocet, olej i cukier podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy trochę przestygnie (nie musi być całkowicie zimna) wlewamy ją do ogórków i mieszamy.

Sałatkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Do słoików wlewamy również płyn jaki został w misce po ogórkach. Ranty słoików i nakrętki dokładnie wycieramy, aby były całkowicie suche i zakręcamy.

Pasteryzacja

Słoiki pasteryzujemy. W tradycyjny sposób w garnku, gotujemy je około 4-5 minut. Ja jednak wolę pasteryzować sałatkę „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty  i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 20 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Następnie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam do przestygnięcia. Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam w chłodne miejsce.

 

Sałatka z ogórków w plastrach i cebuli – przetwory na zimę

 

Zobacz inne przepisy na przetwory z ogórków:

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Ogórki w plastrach – mizeria do słoików

Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików

Ogórki kanapkowe z curry – do słoików na zimę

Sałatka wójtowej z ogórków – ogórki na zimę do słoików

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago