Wpisy sponsorowane

Z czym jeść masło orzechowe? Po poznaniu tych przepisów już NIGDY nie zadasz sobie tego pytania.

Masło orzechowe to prawdziwe i nieprzebrane bogactwo nienasyconych tłuszczów, cennego białka, białka oraz wielu składników mineralnych (z wapniem, żelazem, magnezem i licznymi witaminami na czele).
Ale… jeśli udało Ci się trafić na ten artykuł, to z pewnością już o tym wiesz. Dlatego pozwól, że w dalszej treści nie będziemy “rozpływać się” nad jego walorami smakowymi oraz wartościami, które może dostarczyć wprost do Twojego organizmu. Zamiast tego – skupimy się na tym, jakie danie możesz przyrządzić na bazie tak świetnego produktu.

Nie wiesz, do czego masło orzechowe sprawdza się najlepiej? Poznaj kilka gotowych przepisów, dzięki którym Twoje dania nabiorą zupełnie nowego wyrazu – zarówno pod względem smaku, aromatu, jak i wyglądu. No to co? Pora zacząć!

Z czym warto jeść masło z orzechów arachidowych? Gotowe pomysły na dania na słodko i na słono.

Poznaj garść sprawdzonych porad, które pozwolą Ci skomponować smaczne posiłki, które zachwycą nie tylko Twoje podniebienie.

Posmaruj nim, co tylko zechcesz

Chleb zwykły lub tostowy, chrupiąca bułeczka, naleśnik (bądź pancake), a nawet gofry. Wiesz, co one wszystkie mają ze sobą wspólnego? Każde z nich idealnie komponuje się ze słuszną porcją orzechowego masła, które rozsmarujesz po powierzchni.

Takie połączenie będzie idealne na rozpoczęcie każdego dnia (czytaj: śniadanie), a także sprawdzi się doskonale w formie luźnej przekąski czy popołudniowego deseru.

Coś wytrawnego? Bardzo prosimy!

Orzechowe masło z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania sosu lub marynaty – zarówno do mięs, ryb, jak i dań kuchni wegańskiej.

Podpowiadamy: lekko grillowana pierś z kurczaka, którą wcześniej posmarujesz takim masłem, to prawdziwe “niebo w gębie” ?!

A może zupa? Mówisz – masz.

Masło z orzechów może stać się nieocenionym dodatkiem, chociażby do kremowych zup na bazie dyni, pietruszki, batatów bądź marchewki.

A jeżeli preferujesz azjatycką kuchnię – z powodzeniem możesz go połączyć z mlekiem kokosowym oraz innymi składnikami, które są charakterystyczne dla orientu (noodle, pędy bambusa i wiele innych).

Orzechowy deser? Czemu nie?

Taki dodatek może towarzyszyć praktycznie każdemu daniu, co najlepiej dowodzą poniższe przykłady.

Masło orzechowe może Ci posłużyć do przygotowania domowych lodów, puddingu, gęstego jogurtu, zimnego shake’a, a nawet jedynego w swoim rodzaju – odżywczego smoothie.

Pałaszuj prosto ze słoika

Kto powiedział, że takie masło zawsze trzeba konsumować “z czymś”? Z pewnością nie my!

Jeśli tylko zechcesz – możesz sięgnąć po łyżeczkę, odkręcić wieczko i… cieszyć się wyśmienitym smakiem kremu w wersji solo. Uprzedzamy: takie działanie jest bardzo wciągające i może skutkować szybkim opróżnianiem słoika ?.

P.S Pamiętaj, że przytoczone powyżej przykłady, to jedynie wierzchołek góry lodowej, która skrywa w sobie praktycznie nieograniczone możliwości. Jedyną barierą jest wyłącznie Twoja kulinarna wyobraźnia!

Szukasz masła orzechowego, które wykorzystasz w tych lub wielu innych przepisach? Mamy to!

Jeżeli treścią tego artykułu narobiliśmy Ci prawdziwego “smaka” na słoik wyśmienitego masła z orzechów – oto mała podpowiedź. Jeśli zależy Ci na produkcie wysokiej klasy – koniecznie udaj się na stronę producenta rzemieślniczych kremów i maseł orzechowych Good Noot. Czeka tam na Ciebie imponujący wybór kremów, w których znajdziesz mnóstwo wariantów stworzonych na bazie różnych orzechów: laskowych, pistacji, a nawet ziemnych!

Inni Orzechomaniacy już tam są. Pora więc na Ciebie!

https://goodnoot.com/pl/kremy-orzechowe/36-maslo-orzechowe-100-peanoot-butter.html

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

24 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago