Ciasta i desery

Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Można je upiec rano, a już popołudniu podać gościom. Taki makowiec wychodzi wilgotny, nie za słodki i należy raczej do cięższych ciast, więc jeden kawałek z powodzeniem zaspokoi ochotę na słodycze.

Składniki na ciasto makowe z jabłkami:

  • 140 g maku mielonego (szklanka)
  • 260 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • 120 ml mleka 2% (1/2 szklanki)
  • 4 jajka rozmiar L
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • około 200 g ulubionych bakalii (dałam 120 g śliwek suszonych i 80 g płatków migdałów)

 

Polewa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • około 1/3 szklanki mleka

 

Przygotowanie

Do garnka włóż masło, dodaj cukier, mak i wlej mleko oraz ekstrakt migdałowy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Masę odstaw do wystudzenia.

Gdy masa będzie zimna, dodaj żółtka jajek. Wymieszaj za pomocą rózgi lub robota kuchennego. Białka jajek ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera.

Do dużej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj bakalie. Większe, jak np. śliwki najpierw pokrój na małe kawałki, a orzechy czy całe migdały rozgnieć. Do miski dodaj również masę makową i obrane i starte na tarce jabłka. Całość wymieszaj rózgą lub robotem kuchennym. Na koniec do masy dodaj ubite białka jajek i wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę. Czekoladę, masło i mleko przełóż do rondelka i podgrzewaj cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita, gładka masa. Gorącą polewę wylej na wystudzone ciasto i rozsmaruj po całej powierzchni.

Ciasto makowe z jabłkami – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na ciasta makowe:

Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne

Makowiec na biszkopcie

Gwiazda drożdżowa z makiem

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago