Przetwory

Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory

Cukinia po zbójnicku to przepis na przetwory na zimę do słoików. Cukinia jest dość mdłym warzywem, ale charakterna zalewa sprawia, że nabiera smaku. Taka cukinia sprawdzi się na kanapki, do obiadu czy sałatki. Wychodzi chrupiąca, delikatnie ostra, z nutą curry. Jest to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z letnich zbiorów i wzbogacenie zimowych potraw o wyrazisty akcent.

Składniki na cukinię po zbójnicku (8 słoików po 0.5 l):

  • 2 kg cukinii
  • 4 duże ząbki czosnku
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 liście laurowe na słoik

Zalewa:

  • 4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 pełna łyżka curry
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki soli niejodowanej

 

Przygotowanie

Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy przełóż do garnka. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż zacznie wrzeć. Odstaw do wystudzenia.

Cukinię umyj, odkrój jej końcówki. Podziel ją na około 8 cm kawałki, każdy przekrój na pół, łyżką usuń nasiona, a resztę pokrój w paski. Czosnek obierz i przekrój na pół.

Cukinię układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie oraz pół ząbka czosnku. Cukinię zalej chłodną zalewą tak, aby całkowicie była w niej zanurzona. Jeśli zabraknie ci płyn, braki uzupełnij wodą. Ranty słoików i pokrywki wytrzyj, aby były w zupełności suche. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.

Gorące słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce.

Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory

 

Zobacz przepisy na inne domowe przetwory:

Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

6 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago