Przetwory

Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory

Cukinia po zbójnicku to przepis na przetwory na zimę do słoików. Cukinia jest dość mdłym warzywem, ale charakterna zalewa sprawia, że nabiera smaku. Taka cukinia sprawdzi się na kanapki, do obiadu czy sałatki. Wychodzi chrupiąca, delikatnie ostra, z nutą curry. Jest to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z letnich zbiorów i wzbogacenie zimowych potraw o wyrazisty akcent.

Składniki na cukinię po zbójnicku (8 słoików po 0.5 l):

  • 2 kg cukinii
  • 4 duże ząbki czosnku
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 liście laurowe na słoik

Zalewa:

  • 4 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 1 pełna łyżka curry
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki soli niejodowanej

 

Przygotowanie

Składniki na zalewę czyli wodę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy przełóż do garnka. Wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż zacznie wrzeć. Odstaw do wystudzenia.

Cukinię umyj, odkrój jej końcówki. Podziel ją na około 8 cm kawałki, każdy przekrój na pół, łyżką usuń nasiona, a resztę pokrój w paski. Czosnek obierz i przekrój na pół.

Cukinię układaj ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika dodaj przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie oraz pół ząbka czosnku. Cukinię zalej chłodną zalewą tak, aby całkowicie była w niej zanurzona. Jeśli zabraknie ci płyn, braki uzupełnij wodą. Ranty słoików i pokrywki wytrzyj, aby były w zupełności suche. Słoiki mocno zakręć i pasteryzuj.

Pasteryzacja

W tradycyjny sposób w garnku słoiki gotuj około 5-6 minut. Ja jednak wolę pasteryzować ogórki „na sucho” czyli w piekarniku. Jest to prosty i szybki sposób.

Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 120 C i pasteryzuję przez 25 minut w trybie góra-dół od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę.

Gorące słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. Po tym czasie odkładam je w chłodne miejsce.

Cukinia po zbójnicku – domowe przetwory

 

Zobacz przepisy na inne domowe przetwory:

Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików

Ogórki kanapkowe w musztardzie – najlepszy przepis

Sałatka Szwagra z ogórków i marchewki – na zimę do słoików

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago