Sałatka z fasolki szparagowej to doskonała propozycja na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na grilla, jako lunch do pracy czy na i imprezę ze znajomymi. Jest lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Można podać ją bez żadnych dodatków albo z pieczonym mięsem, czy nawet do obiadu np. gotowanych ziemniaków i jajka sadzonego.
Fasolka szparagowa – bogactwo witamin i minerałów
Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób dbających o linię i zdrowie. Zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez, potas i mangan. Dzięki obecności antyoksydantów, takich jak luteina i zeaksantyna, fasolka wspiera zdrowie oczu, a jej regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca.
Składniki na sałatkę z fasolką szparagową:
- 600 g fasolki szparagowej
- 500 g pomidorów koktajlowych
- mała cebula czerwona
- 200 g sera feta
- garść oliwek zielonych
- 3 łyżki oleju (dałam sezamowy) lub oliwy z oliwek
- łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny
- płaska łyżeczka cukru
- po dużej szczypcie soli i pieprzu
Przygotowanie
Fasolkę umyj i odetnij jej końcówki. Każdą przekrój na pół, większą na trzy części. Fasolkę ugotuj na parze al dente (na półtwardo) i odstaw do wystudzenia.
Resztę warzyw umyj dokładnie. Pomidorki pokrój na ćwiartki, cebulę w kostkę, oliwki w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę.
Olej wlej do małej miseczki i wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem.
Ostudzoną fasolę, resztę warzyw i fetę przełóż do miski i wymieszaj. Całość polej sosem i odłóż na 15 minut do lodówki do schłodzenia.
Zostaw odpowiedź