Sałatki i surówki

Sałatka z fasolki szparagowej – prosty i szybki przepis

Sałatka z fasolki szparagowej to doskonała propozycja na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na grilla, jako lunch do pracy czy na i imprezę ze znajomymi. Jest lekka, zdrowa i niezwykle smaczna. Można podać ją bez żadnych dodatków albo z pieczonym mięsem, czy nawet do obiadu np. gotowanych ziemniaków i jajka sadzonego.

Fasolka szparagowa – bogactwo witamin i minerałów

Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób dbających o linię i zdrowie. Zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez, potas i mangan. Dzięki obecności antyoksydantów, takich jak luteina i zeaksantyna, fasolka wspiera zdrowie oczu, a jej regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób serca.

 

Składniki na sałatkę z fasolką szparagową:

  • 600 g fasolki szparagowej
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • mała cebula czerwona
  • 200 g sera feta
  • garść oliwek zielonych
  • 3 łyżki oleju (dałam sezamowy) lub oliwy z oliwek
  • łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny
  • płaska łyżeczka cukru
  • po dużej szczypcie soli i pieprzu

 

Przygotowanie

Fasolkę umyj i odetnij jej końcówki. Każdą przekrój na pół, większą na trzy części. Fasolkę ugotuj na parze al dente (na półtwardo) i odstaw do wystudzenia.

Resztę warzyw umyj dokładnie. Pomidorki pokrój na ćwiartki, cebulę w kostkę, oliwki w plasterki. Ser feta pokrój w kostkę.

Olej wlej do małej miseczki i wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem.

Ostudzoną fasolę, resztę warzyw i fetę przełóż do miski i wymieszaj. Całość polej sosem i odłóż na 15 minut do lodówki do schłodzenia.

Sałatka z fasolki szparagowej – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na szybkie i lekkie sałatki:

Sałatka z ciecierzycą, serem i sałatą – szybka i smaczna

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, fetą i orzechami – HIT lata

Sałatka z mozzarellą i sałatą lodową – sałatka na grilla w 10 minut

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Szybka sałatka z pomidorów

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago