Bułki zapiekane po mistrzowsku - znikną w mgnieniu oka
Bułki zapiekane po mistrzowsku czyli odrywane bułeczki maślane z serem i mięsem mielonym to danie, które zachwyci każdego miłośnika smakowitych przekąsek. Chrupiące pieczywo, soczyste mięso, roztopiony ser i świeża sałata – to połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Idealne na szybki obiad, kolację czy imprezę. Gwarantuję, że po zjedzeniu jednej, nie będziesz mógł się oprzeć kolejnej!
Poniżej podaję przepis na domowe maślane bułki odrywane, ale jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz je kupić w sklepie. Do takiej zapiekanki sprawdzi się również inne pieczywo: kajzerki, bułka wrocławska czy chleb tostowy.
Bułki maślane (9 sztuk):
Nadzienie:
Sałatka:
Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia. Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj do nich cukier, 2 łyżki mąki i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszaj ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn urośnie.
Do miski przełóż mąkę, dodaj masło (nie musi być całkowicie zimne, ważne, żeby nie było gorące), 1 całe jajko i 1 żółtko, sól, resztę ciepłego mleka i zaczyn z drożdży. Ręcznie lub na pomocą miksera z hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmij z miski, przełóż na blat lub stolnice delikatnie oprószoną mąką i jeszcze raz krótko zagnieć. Następnie ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich jeszcze na trzy. Formuj z nich okrągłe bułeczki i układaj w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby nieco podrosły. Kiedy podrosną powinny stykać się ze sobą.
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem jajka. Wstaw je do piekarnika i piecz przez 25 minut w trybie góra-dół. Odstaw do przestudzenia.
Bułki możesz upiec dzień przed podaniem. Możesz również kupić gotowe bułki w sklepie.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż zacznie nabierać brązowego koloru, rozdrabniając je łopatką na małe kawałki. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszaj i zmaż jeszcze 2 minuty.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Sałatę lodową porwij na małe kawałki. Cebulę pokrój w piórka, pomidora w kostkę ogórki w plasterki. Warzywa przełóż do jednej miski.
Majonez wymieszaj z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Sos dodaj do warzyw i wymieszaj.
Bułki przekrój po całej długości na pół, nie odrywając ich od siebie. Dolną część przełóż na dużą blaszkę od piekarnika i rozłóż na niej równomiernie mięso mielone. Posyp startym serem żółtym. Górną część bułek odwróć do góry nogami, miąższem do góry i również postaw na blaszkę.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na dolnej części rozłóż sałatkę i nakryj górną częścią. Podawaj od razu, na ciepło.
Zobacz inne przepisy na kreatywne domowe przekąski:
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…