Karkówka pieczona w sosie

Przepis na smaczną, soczystą i miękką karkówkę w sosie pomidorowo-majonezowym na obiad.


Składniki:

  • ok.1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • kilka pieczarek

Sos:

  • 4 łyżki ketchupu (dałam ostry)
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny
  • sól
  • papryka wędzona

Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok.4 cm. Przyprawiamy solą , pieprzem i podsmażamy z obu stron na patelni na oleju, aż się zarumienią.
Cebulę kroimy w pół plastry, pieczarki na ćwiartki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy sosem z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę i pieczarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 min.  w temp. 180°C (do miękkości mięsa). Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 min.

karkowka_sos

Print Friendly, PDF & Email