Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję

Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję
Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję

Ciasto Przyjemniaczek to bardzo smaczny i efektowny wypiek, w którym idealnie równoważą się smaki słodkiego kremu kajmakowego i kwaśnych owoców. Świetnie sprawdzi się na wszystkie większe i mniejsze okazje, gdyż nie tylko przepysznie smakuje, ale również bardzo ładnie wygląda.

To prawda, że wymaga nieco pracy, ale nie jest jakoś szczególnie skomplikowane i tak naprawdę szybko się robi. Wystarczy upiec biszkopt, wrzucić owoce go garnka i chwilę podgotować, a w międzyczasie ubić śmietanę z mascarpone i kajmakiem. Następnie wszystko poskładać ze sobą i gotowe!

 

Składniki na ciasto Przyjemniaczek:

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajka rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Frużelina owocowa:

  • 400 g porzeczki czerwonej (mogą też być inne owoce np. maliny, jagody czy wiśnie świeże lub mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

 

Krem kajmakowy:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej kajmak (pół puszki)

 

Na wierzch:

  • 200 g masy krówkowej kajmak
  • garść migdałów
  • około 200 g cz akolady, pralin, ptasiego mleczka, cukierków czekoladowych czy innych słodyczy pokrojonych w drobną kostkę

 

Dodatkowo:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 0,5 szklanki likieru słony karmel do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Biszkopt:

Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Frużelina owocowa:

Owoce umieszczamy w rondelku i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, aż całość lekko zgęstnieje, nabierając formę kisielu.

Krem kajmakowy:

Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone i kajmaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Złożenie ciasta:

Blaty biszkoptu nasączamy likierem. Spodni blat wkładamy z powrotem do blaszki i nakładamy na niego gorącą frużelinę. Na niej układamy okrągłe biszkopty i odstawiamy, aż frużelina wystygnie. Następnie na biszkoptach rozsmarowujemy krem. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy masę kajmakową z puszki. Ciasto posypujemy migdałami i rozdrobnionymi czekoladkami.

Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu.

Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję
Ciasto Przyjemniaczek – efektowny wypiek na każdą okazję

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Maria Antonina – piękny deser na wyjątkowe okazje

Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny

Ciasto Słodki Zazdrośnik – pyszny biszkopt z kremem kawowym

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję

Print Friendly, PDF & Email