Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło
Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami to szybkie, proste do zrobienia i efektowne danie, które można podać na imprezie, spotkaniu ze znajomymi czy po prostu na kolację na ciepło. Usmażone placki tortilli, wypełnione pysznym farszem z ciągnącym się serem żółtym są pyszne i wszystkim smakują.

Tak naprawdę do dania można dodać różne składniki, które akurat mamy pod ręką: resztki wędlin, pomidory, awokado itd., dlatego jest dobrym sposobem na „sprzątnięcie lodówki”.

Składniki na quesadillę z kurczakiem, serem i warzywami:

  • 4 sztuki gotowych placków tortilli lub przygotowanych z przepisu poniżej
  • duża pierś z kurczaka (250 g) + przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony
  • niewielka czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 garście rukoli
  • cebula czerwona
  • 150 g sera żółtego

 

Placki (4 sztuki o średnicy 24 cm):

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 140 ml gorącej wody
    • łyżka oleju
    • płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Jeśli własnoręcznie przygotowujemy placki, to mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 4 kulki i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 24 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po dwóch minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Całość smażymy jeszcze około 2 minuty, aby warzywa lekko zmiękły. Dodajemy kukurydzę i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Kładziemy na nią placek tortilli, a na tortilli układamy połowę wszystkich składników farszu – rukolę, kurczaka z warzywami i stary ser żółty. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i podsmażmy na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quesadillę przekładamy na drugą stronę, najlepiej pomagając sobie dużym płaskim talerzem i ponownie podsmażamy do zrumienienia.

Zamiast smażyć na patelni, quesadillę można podpiec kilka minut w piekarniku.

Gotową quesadillę kroimy w trójkąty. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło
Quesadilla z kurczakiem, serem i warzywami – pyszna przekąska na ciepło

 

Zobacz inne przepisy na dania z wykorzystaniem placków tortilli:

Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Tortilla z warzywami i fetą

Print Friendly, PDF & Email