Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Kiedy nie mamy czasu na smażenie naleśników można je zastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam przepis na pyszne krokiety z farszem meksykańskim zapiekane z żółtym serem.

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • papryka czerwona
  • pół puszki kukurydzy
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano

Przygotowanie
Mięso podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze chwilę. Pomidory miksujemy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy do mięsa i papryki. Dodajemy również kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy. Dusimy jakieś 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.

tortilla_meksyk

Print Friendly, PDF & Email