Meksykańskie pierożki drożdżowe

Przepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim.

Składniki (na 20 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • jajko
  • żółtko jajka
  • 40 ml oleju
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • pół puszki pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy rozdrobnione widelcem mięso mielone, następnie dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy dalej 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko około 15 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małym spodkiem koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy pierogi.  Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

pierogi_meksyk