Przepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim.
Składniki (na 20 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- jajko
- żółtko jajka
- 40 ml oleju
- 50 g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- pół puszki pomidorów
- puszka kukurydzy
- cebula
- czerwona papryka
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona
- olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy rozdrobnione widelcem mięso mielone, następnie dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy dalej 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko około 15 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małym spodkiem koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Chyba do tego sos byłby potrzebny? 🙂 Nie są troche suche takie pierożki?
Nie, nie są suche. Można podać z sosem, ale nie jest to konieczne.