Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich dań, są bardzo smaczne i pożywne. Robię je w wersji na ostro, ale można nieco złagodzić ich smak i nie dodawać pieprzu cayenne, a zamiast ostrej, dać łagodną paprykę.
Naleśniki po meksykańsku są idealną potrawą na imprezy i spotkania rodzinne – można je przygotować wcześniej, a potem jedynie zapiec w piekarniku i podać ciepłe.

Składniki na naleśniki po meksykańsku (ok 12 sztuk):

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól

Nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka fasoli czerwonej
  • średnia papryka czerwona
  • cebula
  • ok 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra, oregano, sól, pieprz, pieprz cayenne

Sos:

  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz, oregano
  • ser żółty do posypania

Przygotowanie

Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać.
Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą.
Na naleśniki nakładamy po kopiastej łyżce farszu i zawijamy w ruloniki. Układamy je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je sosem i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15-20 minut.

Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po meksykańsku

1 Komentarz

  1. Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie. U mnie jeszcze jest kukurydza w farszu. Pozdrawiam Mops w kuchni

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: