Przepis na pizzę na cienkim cieście z sosem pomidorowym, kurczakiem i pysznymi dodatkami.
Składniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm):
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 275 g mąki pszennej
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak:
- duża pierś z kurczaka
- przyprawa kebab gyros
- słodka i ostra papryka w proszku
- pieprz
- olej
Dodatki:
- pół cebuli
- 2 ogórki konserwowe
- pomidor
- 2 pieczarki
- 150 g sera żółtego
Sos:
- passata pomidorowa ok. 100 ml
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- bazylia, sól, pieprz, papryka wędzona
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 minut. Następnie podsmażamy na patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem, a na końcu układamy kurczaka. Pieczemy w temp 220 C przez ok 20 minut.
Zostaw odpowiedź