Bigos z kapusty pekińskiej

Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu.

Składniki:

    • 200 g suchej kiełbasy
    • pietruszka
    • 2 cebule
    • kawałek pora
    • pół selera
    • 7-8 pieczarek
    • 2-3 śliwki suszone
    • duża kapusta pekińska (dodałam jeszcze kawałek włoskiej kapusty)
    • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka
    • olej

Przygotowanie
Warzywa i pieczarki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w ćwierćplastry, pora w półplastry, pieczarki w plasterki, kiełbasę w kostkę, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) ścieramy na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z kiełbasą, dodajemy starte warzywa, por i pieczarki, pokrojone na małe kawałki śliwki, doprawiamy trochę sosem sojowym, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw, można podlać wodą. Kapustę pekińską szatkujemy dość grubo. Dodajemy do miękkich warzyw, mieszamy, i dusimy aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy kapustę koncentratem pomidorowym, gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku.

Print Friendly, PDF & Email