Placki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem

Trochę nietypowe, ale bardzo smaczne placki ziemniaczane powstałe z wyniku zmieszania różnych przepisów 😛

Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    • 200 g dowolnej kiełbasy
    • marchew
    • 250 g sera żółtego
    • olej
    • sos czosnkowy

Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ser również ścieramy. Kiełbasę kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy w misce starte ziemniaki, ser, marchewkę, pokrojoną kiełbasę, mąkę, wbijamy do masy 2 jajka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki, aż się nie zezłocą z dwóch stron. Podajemy z sosem czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email