Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami

Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami
Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami

Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami to pyszny pomysł na śniadanie lub kolację na ciepło. Są bardzo proste do zrobienia, więc nie nastręczą trudności nawet komuś, kto ma w kuchni „dwie lewe ręce”. Do masy jajecznej, którą nakładacie do środka bagietek, można dać w zasadzie dowolne dodatki, nie tylko te przeze mnie zaproponowane. Jest to świetny sposób na czyszczenie lodówki.

 

Składniki na zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami:

    • 3 półbagietki
    • 3 jajka
    • 150 g pieczarek
    • cebula
    • pół papryki czerwonej
    • 150 g sera żółtego
    • mały pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, po kilku minutach pieczarki, a na końcu paprykę. Składniki podsmażamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i studzimy. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą

Wierzchy bagietek ścinamy i wydrążamy trochę miąższu, aby utworzyło się zagłębienie (resztki pieczywa można wysuszyć, zetrzeć na tarce i wykorzystać np. do panierowania kotletów). Bagietki napełniamy farszem z jajka i warzyw, a wierzch posypujemy startym serem żółtym. Układamy je na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około pół godziny, aż jajka się zetną.

Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami
Zapiekane bagietki z jajkiem i warzywami

Zobacz inne przepisy na zapiekane pieczywo:

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

Zapiekanka z chleba tostowego

Zapiekanki z pieczarkami

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami

Tosty hawajskie – przepis na tosty z ananasem

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Print Friendly, PDF & Email