Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

Przepis na pyszne bułki faszerowane mięsem i pieczarkami to sposób na reanimację nieco czerstwego pieczywa. Bułki zasmakują nawet największym niejadkom.

Składniki:

  • 6 bułek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie

Ścinam wierzchy bułek i wydrążamy miąższ. Odpadki można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Posiekaną cebulę podsmażamy z mięsem mielonym i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Farsz nakładamy do bułek. Bułki ustawiamy na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

3 komentarze

  1. 2 łyżeczki przecieru pomidorowego to zdecydowanie za mało. 2 łyżeczki znikają wśród pozostałych składników i farsz wychodzi dość suchy. Z 5-8 dużych łyżek (na oko: tak by było widać przecier wśród farszu ale bez przesady by farszu nie utopić)

  2. Jak dla mnie tyle przecieru pomidorowego to zdecydowanie za dużo, gdyż całkowicie zdominuje smak farszu. Ale co kto lubi 😉

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: