Curry z kalafiorem i kurczakiem

Curry z kalafiorem i kurczakiem
Curry z kalafiorem i kurczakiem

Curry z kalafiorem i kurczakiem to szybkie, a jakże aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na pyszny obiad. Podajemy z ryżem.

Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • kalafior
  • spora marchew
  • por
  • ok 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mały pęczek pietruszki
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, imbir

Przygotowanie

Piersi kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, marchew startą na tarce o dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sos sojowy, śmietankę, curry, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut.

Curry z kalafiorem i kurczakiem
Curry z kalafiorem i kurczakiem