Crumble jabłkowe z kruszonką

Przepis na łatwy i szybki deser. Do jego wykonania wystarczą jedynie jabłka, trochę cukru, mąki i masła. Deser jest bardzo smaczny i jednocześnie sycący, dlatego z powodzeniem może zastąpić kolację lub śniadanie.

Składniki:

  • 3-4 słodkie jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki białego cukru
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ćwiartki, następnie w dość grube plastry. Jabłka posypujemy cynamonem i oblewamy miodem. Przekładamy do naczynia gdzie będą zapiekane. Masło rozcieramy dłonią z cukrem i mąką aż powstaną maleńkie grudki. Kruszonką posypujemy jabłka. Owoce pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

crumble

Print Friendly, PDF & Email