Zupa z grochu

Nieco inna wersja grochówki, którą zwykle robię, jednak równie smaczna.

Składniki:

  • 250 g grochu
  • 200 g dobrej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • bulion
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra, suszona natka pietruszki, cukier)

Przygotowanie
Groch płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie gotujemy go w bulionie aż będzie miękki. W tym czasie ziemniaki i por kroimy w kostkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa (prócz pory) dodajemy do grochu pod koniec gotowania. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z porem. Dodajemy kiedy wszystkie warzywa są już miękkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wody. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 5 minut.

groch_zupa

Print Friendly, PDF & Email