Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem

Przepis na wytrawne naleśniki z kaszą gryczaną, białym serem i rukolą. Świetna przekąska na zimno, idealna na imprezę albo lunch do pracy.

Składniki:

Na naleśniki:

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • jajko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 garście rukoli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Składniki na naleśniki ubijamy i odstawiamy na ok 20 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę gryczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie.
Na naleśnikach układamy rukolę, rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.

nalesniki_rukola

Print Friendly, PDF & Email